WEBLOG
Welkom in de wereld van TOPdesk
  • Wat we je niet vertellen in een sollicitatiegesprek

Wendy van Slooten 22 September 2017

Wat we je niet vertellen in een sollicitatiegesprek

Bij ieder sollicitatiegesprek leggen we in het eerste kwartier uit hoe TOPdesk als organisatie in elkaar zit. Daarbij komt de internationale kant van TOPdesk ook even aan bod. Meestal niet al te uitgebreid, omdat we het vooral belangrijk vinden om elkaar beter te leren kennen. Toch heeft het internationale aspect stiekem erg veel invloed op de Nederlandse vestiging, en dan met name op onze afdeling Support. De afdeling waar ik, Anna, nu al een aantal jaar teamleider ben. Maar uh … over welke internationale invloed hebben we het dan?
Anna vertelt over hoe het is om een tijdje in een buitenlandse vestiging van TOPdesk te werken

International Support

Ik schrijf dit blog achter een bureau in Orlando, Florida. Een vestiging die begin 2015 is opgezet. We werken hier met zo’n 10, vooral Amerikaanse, collega’s. In de afgelopen anderhalf jaar hebben collega’s van de afdeling Support hier elkaar iedere 3 maanden afgewisseld om te helpen. Wat je dan zoal doet? Meepraten met verkoopgesprekken waarbij de klant meer details wil weten over een bepaald onderdeel van TOPdesk; met de consultant meedenken over hoe hij bij een implementatie toch een oplossing kan vinden voor een lastig probleem; de telefoon opnemen en dan nu vooral Engelstalige klanten helpen met vragen; maar ook collega’s van het kantoor in Brazilië en Canada, die bijna in dezelfde tijdzone zitten. En natuurlijk grappen maken met je collega’s over de laatste fratsen van Trump.

Iets meer context

Hoe internationaal is TOPdesk? Momenteel hebben we in 10 landen een TOPdesk kantoor. We werken met 550 collega's en hebben in 45 verschillende landen klanten. De meeste buitenlandse vestigingen zijn gestart door een ondernemende TOPdesk’er die zin had in een avontuur over de grens en daar kansen zag. Ieder kantoor heeft zijn eigen nadruk wat betreft activiteiten. Op sommige plekken wordt vooral software ontwikkeld, op andere ligt meer nadruk op het verkopen en implementeren van TOPdesk. Meestal komt na enige tijd de behoefte aan meer in-depth kennis over ons product. En dat is waarbij Support om de hoek komt kijken.

Nieuwe ervaringen

Niet alleen is het fijn voor het kantoor in Florida om iemand te hebben die veel ervaring heeft met TOPdesk. Voor mezelf is het ook een toffe ervaring. En dan heb ik het niet alleen over de mooie stranden en attractieparken. Het is leuk om je werk in een hele andere context te doen. Om te merken hoe het is om op een klein kantoor te werken, in een land waar TOPdesk nog geen bekende naam is. Om te ervaren dat afstanden hier anders zijn en bijna alle ontmoetingen met klanten online zijn in plaats van face-to-face. En om mijn talenkennis te verrijken met een “take care” en een “have a good one”.

Internationaal werken vanuit Nederland

Een tijdje meehelpen op een vestiging is maar een van de vele voorbeelden van de internationale kant van Support. Een groot deel van de supporters is ook in Nederland wel op enige manier betrokken bij internationale activiteiten. Bijvoorbeeld door het trainen van collega’s als ze een paar weken naar Nederland komen. Of contactpersoon zijn voor een andere vestiging zodat internationale collega’s altijd bij iemand terecht kunnen als ze iets nodig hebben uit Nederland. Even sparren per Skype over een klantvraag waar je niet uit komt. Of gewoon een biertje drinken als iemand op bezoek is.

Wat we je niet vertellen is geen geheim

Zoals je leest bevat de internationale kant van ons werk helemaal geen geheimen. Het is ook niet dat we het bij een sollicitatiegesprek expres achterhouden. Het is gewoon een kwestie van prioriteiten. Gelukkig heb jij zelf veel invloed op de inhoud van het gesprek omdat we graag al jouw vragen beatwoorden. Ook over dit onderwerp, als dat jouw interesse heeft.

Kortom, mocht jij houden van puzzelen, software en mensen helpen en je spreekt ook nog eens je talen goed, dan vinden we het wel extra leuk als je reageert.

Groet,
Anna Ravensbergen


Lees meer over Support op onze afdelingspagina of bekijk de vacatures:

Product Specialist
Technisch Product Consultant
Technisch Specialist

Popular posts

Speld in de hooiberg bij Support
18 January 2018  •  Wendy van Slooten

Hoe organiseren wij kennisbeheer bij Support? Met KCS.
04 January 2018  •  Wendy van Slooten

TechTeam uitgelicht! Deel 3: de scheikundige en de marketeer
15 December 2017  •  Wendy van Slooten

Who’s the Boss? Bij Support: Everdien
11 December 2017  •  Wendy van Slooten

These software developers left the TOPdesk mothership.
07 December 2017  •  Anna Afoichini

API’s als oplossing tegen 'feedback overload'
31 October 2017  •  Wendy van Slooten

TechTeam uitgelicht! Deel 1: de (bijna) filosoof en de Doctor in de informatica.
17 October 2017  •  Wendy van Slooten

Het TechTeam van Support
12 October 2017  •  Wendy van Slooten

Wat we je niet vertellen in een sollicitatiegesprek
22 September 2017  •  Wendy van Slooten

Het TOPdesk DNA om mensen te helpen
21 September 2017  •  Nienke van den Berg

Service Management voor dummies
19 September 2017  •  Martijn Meeder

Een baan zonder functieomschrijving?!
21 August 2017  •  Rob Haaring

Als je STAR begrijpt, wordt solliciteren een stuk leuker
22 May 2017  •  Wendy van Slooten

“Apekooien” at Development (10% time)
20 September 2016  • 

Test Team ≠ Testing Community
07 March 2016  •  Lisanne van der Kaaij

Een jaarvergadering klinkt saai, toch?
01 February 2016  •  Wendy van Slooten

TOPdesk derde in Beste Werkgevers Onderzoek 2015
09 December 2015  •  Wendy van Slooten

A day as a TOPdesk developer
13 July 2015  • 

Challenges in developing service management software
02 March 2015  •  Corina Stratan

Sharing knowledge at International Development Meeting
09 February 2015  •  Anna Afoichini